A Duna Múzeum épületének története II. - Itt őrizték a szent koronát
2016. október 12. írta: Duna Múzeum

A Duna Múzeum épületének története II. - Itt őrizték a szent koronát

Az épületről jobbára csak azért emlékezik meg az irodalom, mert 1790. február 20-án a magyar királyi korona és a koronázási jelvények itt töltöttek egy éjszakát. Ez a nap –  mint a korona Bécstől Budáig tartó útjának négy napja az egész országban – a város számára a legemlékezetesebbek közé tartozott.

dsc_0052.JPG

dsc_0061.JPG

Fotók: Benedek Attila

 

A díszmenetről a szemtanú Decsy Sámuel így emlékezik meg: „A két korona fő Gondviselőkön, úgymint Gr. Keglevich Józsefen és Nádasdy Tamáson            kívül következendő K. test őrző magyar nemes seregbeli tisztek kísérték le a szent             koronánkat Budára; Sooky János fő-Strázsa-mester, Dóczy József kapitány, Redl Ferdinánd, Stermenszky Thadé, Bátsmegyey Sámuel, Zsigárdy György hadnagyok.”

35_szent_korona_masolata_a_duna_muzeumban.JPG

85_szent_korona_masolata_a_duna_muzeumban.jpg

Fotók: Vizy Zsigmond

 

A menet a harmadik napon, 1790. február 20-án érkezett Esztergom határába.

„Egész Esztergom vármegyében a merre elvitetett a korona, majd egy majd más sereg nemesség kísérte mindenütt. Esztergomból eleibe mentek száz lovasok s ugyanannyi gyalogok, mind csinos magyar öltözetben. Az érseki városból is sok fegyveresek s az érsek katonái mind egyforma zöld ruhában. Azalatt háromszáz egyforma fehér magyar köntösben levő, hajukat rózsaszín pántlikába kötött, s kezeikben égő viaszgyertyákat tartó leányok két sorjában várták a város végén. Február 20-án este kilenc órakor érkezvén a korona Esztergom határába, kezdettek minden felé az ágyuk és harangok megszólalni. Bevitetett a városba, melyben azelőtt is valaha lakott ezen palládium, sok gyertyák s szövétnekek világánál. Elől ment a lovasság s gyalogság, két oldalról az említett leányok; a tolongó népnek pedig a legszélesebb utca is keskeny volt. Azt követték az Esztergom és Hont vármegyei uraságok. A koronát a prépost kivilágított szobájába felvitték a legelső urak, és egy selyemmel bevont asztalra tévén, magyar beszédet mondott felette a püspöki helynök úr. Aztán a korona kivétetett és mindenek nézhették. Éjjeli 10-kor ismét reggeli 10 órakor Te Deum Laudamus tartatott és 7 órakor hasonló renddel Buda felé indíttatott a korona.”

Reményi János kezdeményezésére, a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület és a Magyar Koronaőrök Egyesülete közreműködésével a Szent Korona 225 éves esztergomi "éjszakázásának" tiszteletére ünnepségsorozatot rendeztek 2015. február 20-án, melynek keretein belül a látogatók a Duna Múzeumban csodálhatták a Szent Korona hiteles másolatát .

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr7811785665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása