Alkotói szabadságra megy a Duna Múzeum
2018. január 04. írta: Duna Múzeum

Alkotói szabadságra megy a Duna Múzeum

dm_kapu_45.jpg

 2018 márciusának utolsó napján bezár az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum. A jelenleg is látogatható, immár 17. évét taposó állandó kiállítás érdemei elismerése mellett nyugdíjba vonul, hogy aztán egy esztendő elteltével átadja helyét egy merőben új kiállításnak. A látogatóknak közel három hónapja maradt, hogy még utoljára végigjárják a 2001-ben megnyílt, több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett tárlatot. A korábbi évek gyakorlatától eltérően ezért idén januárban is látogatható a múzeum, a keddi napok kivételével minden nap 10-16 között várják a régi-új érdeklődőket. A zárva tartás azonban nem lesz teljes: a látványraktár továbbra is fogad látogatókat, múzeumpedagógiai foglakozások igénybevételére is lesz lehetőség.

dm_belso.jpg

 Az új állandó kiállítás tervezése már a tavalyi évben elkezdődött, előreláthatólag 2019 tavaszán egy olyan múzeum várja az érdeklődőket, amely megtartja ugyan a régi kiállítás erényeit, de alkalmazkodva napjaink igényeihez, minden szempontból modern, látványos és szórakoztató kíván lenni. Az ezredforduló technikai színvonalát képviselő, jelenlegi Víz-Idő nevet viselő tárlat tematikai egységei új köntösben mutatkoznak be az átalakítást követően. Továbbra is elmélyedhetünk a magyar vízépítés, vízszabályozás és árvízvédelem történetében, megismerkedhetünk a vízellátás, csatornázás kezdeteivel.

 dm_panorama_1_webre.JPG

Mindezek mellett azonban új témák is terítékre kerülnek, minden múltbéli „vizes” kérdésre választ ad az új kiállítás, legyen szó szikvízkészítésről, öntözésről, úszásról vagy éppen régi vízhez kötődő mesterségekről. De az új kiállítás koncepciója a vízügyi szakmát érintő legjelentősebb környezeti kihívások, azon belül a klímaváltozás hatásainak és az azokra adott vízgazdálkodási, vízkárok elleni védelemre kiterjedő válaszoknak a bemutatására is kitér. A most lebontásra kerülő tárlat valamikor az egyik első, az interaktivitásra nagy hangsúlyt fektető kiállítás volt hazánkban. Ez a jövőben sem lesz másképp, számos kézzelfogható, a látogatót aktivitásra ösztönző elem fogja színesíteni a múzeum új kiállítását. És mindez a legkorszerűbb multimédiás eszközökkel, a mai múzeumi trendeknek megfelelő installációval, több korosztálynak szóló tartalommal.

Duna Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr9213549099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása