Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum
2021. május 07. írta: Duna Múzeum

Nemzetközi elismerésben részesült a Duna Múzeum

2021. május 6-án a Duna Múzeum különdíjat nyert az Év Európai Múzeuma pályázaton (European Museum of the Year Award/EMYA), amelyet minden évben az Európai Múzeum Fórum (European Museum Forum/EMF) hirdet meg.

A szervezetet és a díjat 1977-ben alapították azzal a céllal, hogy ösztönözzék az európai múzeumok közötti eszmecserét és az inspirációs hálózatok kialakulását. Az EMYA/EMF tevékenysége az évek során a múzeumi versenyből a múzeumi szakma teljes körű átfogásává fejlődött, amely létrejötte óta vezető szerepet tölt be az európai múzeumok közminőségének fejlesztésében. Az évente kiosztott díjak rangos elismerésnek számítanak az egész kontinensen, a díjkiosztó pedig kitűnő alkalmat ad az innovatív megközelítések népszerűsítésére.

emyalogo-yellow-on-white.jpg

Az EMF kezdetben két fő díjat osztott ki: az Év Európai Múzeuma Díjat (EMYA) és az Európa Tanács Múzeumi Díját, amelyek mellé később számos különdíj is társult. Ezek elnyeréséhez a múzeumoknak egy szigorú és hosszadalmas elbírálási folyamaton kell átesnie, ami azt a célt szolgálja, hogy sikerüljön kiválasztani azokat az intézményeket és jó gyakorlatokat, melyek valószínűleg jelentős hatást tesznek majd a hazai és nemzetközi múzeumi szakmára. Az 1977 óta működő versenyen eddig ötször kapott díjat magyarországi múzeum, melyből immár kettőt* a Duna Múzeum tudhat magáénak.

A szervezet azokat a múzeumokat részesíti külön elismerésben, amik új módszereikkel példaként szolgálhatnak más intézmények számára. 2021-ben a Duna Múzeum is ilyen különdíjat kapott, amelyet a szakmai zsűri értékelése szerint azért érdemelt ki, mert innovatív és magával ragadó módon mutatja be a vízzel való gazdálkodás lehetséges módjait, és felhívja a figyelmet a természeti erőforrásaink helyes kezelésének szükségességére. 

img_7775.JPG

Nagy örömünkre szolgál, hogy a hazai elismerések után (2020 Év Kiállítása cím, Múzeumpedagógiai Nívódíj különdíja) a nemzetközi szakma is kiválónak értékelte a múzeumban folyó munkát.

 

*A Duna Múzeum 2003-ban is elnyerte az Európai Múzeumi Fórum különdíját.

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr516525406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása