Május 10. - A Madarak és fák napja
2022. május 10. írta: Duna Múzeum

Május 10. - A Madarak és fák napja

A Madarak és fák napjának célja, hogy kialakítsa és elmélyítse a társadalom elkötelezettségét a természetvédelem iránt. Az első rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István ornitológus szervezte meg hazánkban 1902-ben.

Az ünnep 1906-ban vált hivatalossá, amikor - Herman Ottó természettudós közbenjárására - Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és fák napjának megszervezését minden iskola számára:

„A szóbanforgó intézmény meghonosítása czéljából ezennel elrendelem, hogy lehetőleg már a folyó 1906. évtől kezdve minden állami, községi, társulati és magán elemi népiskolában május vagy június hóban a Czím által minden évben meghatá­rozandó külön nap szenteltessék kizárólag arra a czélra, hogy azon a napon a tanító a hasznos madarak természetével, jelentőségükkel, e madarak védelmének és szaporításának szükséges voltával, az erre szolgáló módokkal és eszközökkel az iskolai ifjúságot megismertesse és ugyanezt a napot felhasználja arra is, hogy a fáknak és cserjéknek a hasznos madarak fészkelésére és szaporodására való befolyását felvilágosítván, a fák és a befásítás nagy jelentőségét is megmagyarázza és ahol ezt a helyi viszonyok megengedik és indokolják, hasson arra is, hogy a gyermekek a vidéki viszonyokhoz képest legtöbb előnyt szolgáltató fák és csemeték ülteté­sével tegyék a madarak és fák napját emlékezetessé és állandóan hasznossá.”

E napon a gyerekek fákat ültettek és ápoltak, madárodúkat helyeztek ki, kirándulásokon vettek részt. A 20. század elején minden évben megtartották a rendezvényt, azonban az I. világháború következtében veszített jelentőségéből. Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter volt az, aki egy 1931-es rendeletével ismét felélesztette a hagyományt. Sajnos a II. világháború után az ünnep feledésbe merült, és csak az 1990-es években vált ismét országos mozgalommá. 1996-ban rendeletben rögzítették, hogy a Madarak és fák napjának időpontja minden évben május 10-e legyen. 1996 óta egy németországi kezdeményezés hatására Magyarországon is minden évben megválasztják az év fáját és madarát.

A Duna Múzeum a gyűjteményében található gyönyörű metszetekkel szeretné felhívni a figyelmet a hazai erdőkben élő fákra és madarakra, valamint a természet és élővilág védelmére.

2007_5_1_kis_buko_1.jpg

Kis bukó

 

2007_5_1_bengaliai_zoldkullo.jpg                                                                       Bengáliai zöldküllő

 

2007_5_1_egereszolyv.jpgEgerészölyv

 

2007_5_1_francia_kerecsensolyom.jpgFrancia kerecsensólyom

 

2007_5_1_voros_vercse.jpgVörös vércse

 

2007_5_1_halaszsas.jpgHalászsas

 

2007_5_1_nagy_fakopancs.jpgNagy fakopáncs

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr3117827209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.10. 17:22:47

Nem is tudtam, hogy magyar találmány.
Nemzetközileg hogyan viszonyulnak hozzá?

Duna Múzeum 2022.05.11. 08:57:46

@gigabursch: Tudtommal több európai országban és Amerikában is van ilyen, vagy ehhez hasonló természetvédelmi nap, de nem biztos, hogy ők is épp május 10-én tartják.
süti beállítások módosítása