"Mindig kiderül egy-egy érdekes adat" - beszélgetés Faragó Erika adattárossal
2016. július 01. írta: Duna Múzeum

"Mindig kiderül egy-egy érdekes adat" - beszélgetés Faragó Erika adattárossal

Az esetek nagy részében, ha az emberek múzeumra gondolnak először a kiállítótermek hangulatai vagy a műtárgyak jutnak eszükbe. Pedig a múzeumok falai között sokan azon munkálkodnak napról-napra, hogy újabb és újabb tárgyak kerüljenek az adatbázisokba vagy játékosan megismertessék a gyerekekkel a múzeum kincseit. Faragó Erikával, a Duna Múzeum adattárosával munkájának szépségéről beszélgettem.

60_muzeumok_majalisa_a_nemzeti_muzeum_kertjeben.JPG

 

-            Amikor a pályaválasztásra került a sor az életedben, milyen úton indultál el és ahhoz képest, hogyan alakult az életed?

2005-ben végeztem a középiskolában, akkor már egy szakmai papír is volt a kezemben. Pénzügyi vonalon terveztem az elhelyezkedést, de aztán az élet úgy hozta, hogy itt a Duna Múzeumban kerestek múzeumi adattárost. Így azóta is szkennelek és digitalizálok, valamint a fotóssal is együtt dolgozom. Azokat a képeket, amiket ő készít a múzeum számára, azokat töltöm fel a KataLinba (múzeum nyilvántartó rendszere), illetve az általam készített digitális képek is feltöltésre kerülnek.

-           Azóta milyen feladatokkal bővült a munkád?

Akkor, amikor idekerültem, kaptam egy fióknyi adathordozót, dvd-t, cd-t azokat kellett átnéznem. Azóta ez a feladat még bővült papíralapú műtárgyak szkennelésével, digitalizálással és fotók adatbázisba történő regisztrálásával.

-          Így nap mint nap nyilván sok érdekes műtárgy megfordul a kezedben…

Munkám során sok új információval gazdagodom. Mindig kiderül egy-egy érdekes adat az adott műtárgyról, amivel épp dolgozom.

-      Ezeknek a tárgyaknak mind története van. Melyik volt a legérdekesebb műtárgy, amit be kellett vinned az adatbázisba?

Nekem nagyon tetszik a Széchenyi-gyűjtemény, amely többek között Széchenyi régi leveleit tartalmazza. Ezek főképp a hídépítéssel, gőzhajózással, a Duna szabályozásával kapcsolatosak.

-      Az adatrögzítésen kívül te is részt szoktál venni olyan rendezvényeken szerte az országban, ahol a Duna Múzeum képviselteti magát. Milyen élményekkel gazdagodtál eddig?

Igen, az alapfeladataimon kívül még gyermekprogramokon szoktam besegíteni, valamint kollégáimmal együtt minden évben részt veszünk például a Múzeumok Majálisán, Gyerek Szigeten vagy akár a Győrkőc Fesztiválon.

62_husveti_kezmuves_foglalkozas_a_duna_muzeumban.JPG

 

-      Szerinted manapság mennyire nyitottak és fogékonyak a gyerekek a múzeum látogatásra?

Attól függ, milyen korosztályról beszélünk. Az óvodások és az alsó tagozatosok tapasztalatom szerint sokkal fogékonyabbak, jobban érdekli őket az adott program vagy kiállítás, amin végigvezetik őket, mint a felső tagozatosokat. Köztük is vannak azért kivételek, de nem sok.

 

Pifkó Szera

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr818806136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása