Vizeink védelmében
2020. július 21. írta: Duna Múzeum

Vizeink védelmében

Harmadfokú vízminőség-védelmi készültséget rendeltek el a Balatonon, mivel a tó nyugati medencéjében határértéket meghaladó klorofill-A szintet mértek, melynek következtében algásodás indult el a tóban. Hétfő délelőtt megkezdődött a vízminőségi kotrás a Balatonon, a györöki zagytározót pedig előkészítették a kitermelt üledék befogadására.” – olvashattuk több hírportálon is az elmúlt napokban. De vajon mit is jelent pontosan a vízminőség-védelem, kinek a feladata és mióta végeznek ilyen vizsgálatokat hazánkban?

Sajnos a felszíni és felszín alatti vizek nagy mennyiségben tartalmazhatnak káros és szennyező anyagokat is, ezért az innen származó víz nem elégíti ki a vízhasználati követelmények nagy részét. A vízminőségvédelem feladata, hogy a víz megfelelő minőségét visszaállítsa.

651_vituki_vizminosegi_vizsgalat.jpg

Vízminőségi vizsgálat

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) feladatai közé tartozik többek között az is, hogy az élővizeket ért szennyezéseket, vízminőség romlásokat koordinálja. Ennek érdekében az OVF 1962-ben utasítást adott ki a Vízminőségi Felügyeletek és Vízvédelmi Bizottságok felállítására. Ezek a felügyeletek területi vízügyi igazgatóságonként szerveződtek és vízminőségi laboratóriumokat is működtettek.

Feladatuk három részre osztható:

  • A vízminőség rendszeres vizsgálata kiértékelése és minősítése, mely a vízvédelmi munka megalapozását szolgálja.
  • A víz minőségének szabályozása, vagyis olyan beavatkozások végrehajtása melyekkel elérhető a víz megfelelő minősége.
  • A rendkívüli és előre nem várt vízszennyezések elleni védekezés és kárelhárítás, mely a vízminőség-védelem egy sajátos formája.

24_1086_3_vizminosegi_ellenorzes_leeresztesnel.jpg

Vízminőségi ellenőrzés leeresztésnél

A vízügyi szervek laboratóriumai meghatározott program szerint, rendszeres mintavétellel vizsgálják a vizeink minőségét. A vízszennyezést, vagy vízminőségromlást a vízminőségi figyelőhálózat észleli és értesíti az illetékes területi szerveket. A védekezés megkezdése előtt kivizsgálják a szennyeződés vagy minőségromlás okát, és meghatározzák a védekezés módját. Végül – amennyiben szükséges – a vízvédelmi osztag kivonul a helyszínre és megkezdi a védekezést.

mozgo_vizminoseg-mero_laboratorium.jpg

Mozgó vízminőség-mérő laboratórium

A vízminőségvédelmi ágazat a kisebb, heti rendszerességű szennyeződések elhárítása mellett olyan országos szintű katasztrófák felszámolásában is jelen volt és helyt állt, mint például a 2010-es vörösiszap-katasztrófa Devecser térségében.

 

Tanai Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr2816040462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása