Vízhozam-mérési eszközök a Duna Múzeumban
2017. november 02. írta: Duna Múzeum

Vízhozam-mérési eszközök a Duna Múzeumban

A Duna Múzeum novemberi "Hónap műtárgya" sorozatának aktuális anyagát a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből kaptuk kölcsön.

A folyó vízjárásának jellemzésére a vízállást és a vízhozamot használjuk. A vízállás vízmércéről könnyen és gyorsan leolvasható. Folyóinkon a vízállást másfél évszázada reggel és este 7 órakor észlelik. A folyó által szállított vízmennyiség jellemzésére a vízhozamot alkalmazzuk vagy, ahogy elődeink nevezték a víztömeget. Ez az elnevezés olvasható a bemutatott 1896-ban készült mérési jegyzőkönyvön is. A vízhozamot mérésekkel és számításokkal határozhatjuk meg.

6.jpg

 

A számításhoz a vízfolyás egyszerűen megmérhető jellemzőit mérjük meg és írjuk be a jegyzőkönyvbe. A mélységet szondarúddal, a szélességet csörlővel, a sebességet pl. az itt látható 1960-as években készült forgószárnyas műszer forgásszámának megszámlálásával mérhetjük meg. Használata fényképünkön tanulmányozható.

4_1.JPG

Az utóbbi években elterjedő korszerű mérési módszer az ADCP (Acustic Doppler Current Profiler) mérési technika. Az ilyen műszer alapvetően a Doppler-effektust használja fel, azaz valamely mozgó tárgy felé kibocsátott és onnan visszaverődő hullám (pl. hanghullám) frekvenciája, ill. hullámhossza megváltozik a tárgy sebességének függvényében. Az ADCP egyetlen hangimpulzus kibocsátásával és a visszhang mérésével egy teljes függélyben (a meder keresztszelvény egy adott pontja) méri a sebességeloszlást. A fenék távolságát annak alapján határozza meg az ADCP, hogy a fenékről visszaverődő visszhang jóval erősebb, mint a fölötte lévő vízrétegek visszhangja. A kapott adatokat számítógép dolgozza fel, így napjainkra a mérési-számítási idő is jelentősen lerövidült. Végül az adatok egy, az 1896-os hasonló, de jóval korszerűbb jegyzőkönyvben kerülnek rögzítésre, amint azt a bemutatott jegyzőkönyv-részlet is tanúsítja. Az itt látható készülék 2006-ban készült az USA-ban. A régi és új eszközök ugyanott, a Berettyó folyó berettyóújfalui szakaszán volt használatban, a jegyzőkönyvek is egyazon hely mérési adatait tartalmazzák több mint 100 esztendő eltéréssel.

 

1_2.JPG

 

2_2.JPG

 

3_1.JPG

 

5_2.jpg

 

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr3013146508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása