A Hónap műtárgya a Duna Múzeumban
2018. január 05. írta: Duna Múzeum

A Hónap műtárgya a Duna Múzeumban

Rőzsekötő-tű az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből

A rőzsét az elmúlt évtizedekben gyakran alkalmazták laza talajú folyófenék, ill. meder- és partoldal védelmére. Lágyított vashuzalt felhasználva a tű segítségével fűzfanyalábokat kötöttek össze, hogy végül egy összefüggő, lepedőszerű rőzseréteget kapjanak.

1_3.JPG

Ezeket a rőzsepokrócokat a felhasználás helyszínén, egy tutajon készítették. A pokróc merevítéséhez 3-6 méterenként szintén rőzséből készített kolbászformákat erősítettek. A rőzsepokróc jellemzően 20 cm vastag volt, szélessége a 20-30 métert is elérhette. Hogy a megvédendő mederoldalról nem mozdulhasson el, uszályról kővel terhelve eresztik a mélybe. A kőterhelés vastagsága 20 cm. Fényképeink a rőzsefektetés folyamatát mutatják be.

2_4.JPG

Nem csupán a felszín alatt, hanem töltések, ún. rőzsegátak építőanyagaként is használták a rőzsét, ennek elkészítéséhez ugyancsak ilyen tű volt használatos. Ezt szemlélteti a tű mellett elhelyezett rőzsegát-makett.

rozse4.jpg

rozse1.jpg

rozse1.jpg

 

(A műtárgy az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság gyűjteményéből származik.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr6113551809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása