Jubileumi kiállítás és könyvbemutató a Duna Múzeumban
2016. november 24. írta: Duna Múzeum

Jubileumi kiállítás és könyvbemutató a Duna Múzeumban

25 éves fennállását ünnepli idén az Esztergomi Művészek Céhe.  1991-ben tizennyolc, jórészt helyi képző- és iparművész, illetve elméleti szakember alapította az egyesületet csoportos kiállítások megvalósítása, valamint a város művészeti értékeinek megőrzése és gyarapítása céljából.

Az eltelt 25 év során a tagok nagy része kicserélődött (sokan eltávoztak az élők sorából), és közben a város és annak kultúrpolitikája, a művészet szerepe, megítélése is alapvetően megváltozott. Az értékrendet érintő átalakulások közepette az egyesületnek részben sikerült megvalósítania célkitűzéseit. Jelenleg harmincfős csoportként esztergomi vagy ide kötődő, kvalitásos alkotókat tömörít, legyenek azok festők, grafikusok, fotóművészek, szobrászok vagy művelődéstörténészek.

A december 2-án 17 órakor nyíló, idei téli tárlat egyfelől a jelenlegi tagság ünnepi visszatekintése, válogatás az utóbbi évek munkáiból. A negyedszázados, közös múltra való emlékezést azonban a kiállítás-megnyitóra megjelenő jubileumi kötet teszi teljessé. A kiadványban történeti összefoglaló, a csoportot alapító tagok életrajza, valamint a jelenkori tagság ismertetése, katalógusa egyaránt megtalálható. Így a múltat kutató vagy a mostani tagok iránt érdeklődő olvasó is érdeklődéssel forgathatja. Az adatgazdag kötetet dr. Bárdos István írta, és a december eleji tárlat megnyitója során dr. Wehner Tibor művészettörténész ismerteti majd.

A kiadványt és a kiállítás megvalósítását Esztergom Város Önkormányzata, illetve a Spori Print Vincze Nyomda támogatta. A könyv címe, Gran-art utal egyfelől az egyesület internetes honlapcímére (www.granart.hu), de jelzi egyúttal azt, hogy ez a negyedszázad Esztergom művészeti életében szintén jelentős fejezetnek bizonyult. A művészkör tagjai az aktuális biennálékon, kortárs művészeti eseményeken aktív szerepet vállaltak és vállalnak ma is, s a Céh a jövőben ugyancsak meghatározó szereplője kíván lenni a város művészeti életének.

Legyenek részesei Önök is az ünnepnek!

További információ: Istvánffy Miklós titkár, Esztergomi Művészek Céhe,  info@granart.hu

view.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr2011994796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása