Páratlan műszaki anyag került a Duna Múzeumba
2024. február 26. írta: Duna Múzeum

Páratlan műszaki anyag került a Duna Múzeumba

A tavalyi év végén egy technikatörténeti szempontból nagyon értékes gyűjtemény érkezett a Duna Múzeumba. A körülbelül 150 darab tárgy között főként geodéziai műszerek és különféle mérőeszközök találhatók.

A műtárgyak Marosi Sándor földmérő, műszaki tanár magángyűjteményéből valók, aki 1972-ben kezdte el a tudatos és módszeres gyűjtést. Marosi ekkor a győri Mayer Lajos Vízügyi Szakközépiskola tanára volt, diákjai közül többen a fővárosból jártak az iskolába. Egyik tanítványa hívta fel a figyelmét a Fővárosi Vízműveknél akkoriban zajló selejtezésre. Marosi megbeszélte diákjaival, hogy a kidobásra ítélt műszereket, eszközöket inkább hozzák el neki, így a következő héten már hét darab műszerrel jelentek meg a nebulók a tanár úr óráján.

zsebszintezo-656739-626819.jpgZsebszintező (Marosi Sándor gyűjteménye)

thales-szamologep-656710-507719.jpgSzámológép (Marosi Sándor gyűjteménye)

Az elmúlt évtizedek során Marosi Sándor gyűjtői tevékenységének híre ment a szakmában, kollégái révén számos ritka eszköz, térkép, irodalmi mű és műszer került a tulajdonába. Emellett – ha tudomása volt róla – hagyatékokat is átnézett, illetve jelen volt földhivatalok, tervező irodák selejtezésénél is. Az egyre gyarapodó gyűjteményt otthonában, jó körülmények között tárolta, így az állomány kifejezetten jó állapotban maradt meg. Ez a páratlan anyag került letétbe a Duna Múzeumba, ahol még idén kiállításra kerülnek a gyűjtemény legszebb darabjai.

Tanai Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr3818339601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása