Az év hala – A jászkeszeg
2021. január 05. írta: Duna Múzeum

Az év hala – A jászkeszeg

A Magyar Haltani Társaság a korábbi évekhez hasonlóan idén is kereste az év halát. A nyertes jászkeszeg mellett az angolnára és a fürge csellére lehetett voksolni 2020. december 31-ig.

A szavazók 49 százaléka szerint ebben az évben a jászkeszeg érdemelte az első helyezést. Ez az ezüstös színű pontyféle élőhelyét tekintve a nagyobb folyókat kedveli, de megtalálható a gyakran felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkán fordul elő. Nyugat-Németországtól egészen Szibériáig felbukkanhat, hazánkban igen gyakori faj.

Közepes termetű hal, világos, ezüstös pikkelyei miatt Herman Ottó még ónos jásznak nevezte. Pirosas színű alsó úszói miatt gyakran összetévesztik a vörösszárnyú keszeggel vagy a bodorkával, azonban a jászkeszegnek apróbbak a pikkelyei.

Táplálékként az üledékben rejtőző puhatestűeket, gerinctelen állatokat, férgeket fogyasztja. Herman Ottó szerint rovarcsalival felszerelt horoggal könnyedén kifogható.

A jászkeszeg késő tavasszal ívik, amikor ikráit a sóderes mederfenékre, vagy a vízi növényzetre rakja. Az ívási időszakban (április 15-től május 31-ig) fogásuk tilos. Ősszel rajokba verődik, és a meder mélyebb részein telel.

29_kep_17_jaszkonyjo.jpg

A fenti ábrázolás Luigi Fernando Marsigli 1726-ban kiadott Danubius Pannonico-Mysicus című hatkötetes Duna-monográfiájában szerepel, amelyben a pontos felméréseken alapuló térképek mellett bemutatásra kerültek Magyarország és a Duna-mente népei, földrajzi, biológiai, régészeti érdekességei, bányászati és ásványtani viszonyai is.

 

Tanai Anna

forrás: http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr9116372798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása