Az összes ipartanodai hallgatóság kívánatai
2023. március 14. írta: Duna Múzeum

Az összes ipartanodai hallgatóság kívánatai

A mai Műegyetem egyik legkorábbi jogelődje az Ipartanoda volt, ami 1846. nov. 1-jén nyitotta meg kapuit, és még ebben az évben felvette a József Ipartanoda nevet József nádor tiszteletére. Az intézményben - ahol több jeles vízépítő mérnökünk is tanult - magyar nyelven folyt az oktatás, a tanulmányi idő pedig három év volt.

Az 1848-as forradalmi hangulat a budapesti József Ipartanoda hallgatóit is utolérte, akik közül sokan csatlakoztak a tavaszi megmozdulásokhoz. A március 15-i események után ők is 12 pontban fogalmazták meg követeléseiket.

 28_65_36_az_osszes_ipartanodai_hallgatosag_kivanatai_pest_1848_aprilis_9_1.jpg

 

A szabadságharc ideje alatt az oktatás szünetelt, azonban a diákok és tanárok közül többen is jelentkeztek a honvédseregbe, vagy egyéb módon vettek részt a harcokban. A tanítás 1849 novemberében indult újra, de a szabadságharcban részt vevő oktatók közül csak kevesen térhettek vissza korábbi állásukhoz.

 

Tanai Anna 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr1018071846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása