Kikötők
2016. december 07. írta: Duna Múzeum

Kikötők

Tengeri kikötőket a szárazföldnek általában olyan partrészén alakítanak ki, amelyet a hajók könnyen megközelíthetnek, valamint olyan részen, ahol a hullámveréstől és a széljárástól védetten tudnak lehorgonyozni. Ezeknek a helyeknek a kialakításánál a legfontosabb, amit a szakemberek figyelembe vesznek az a szárazföld partjának tagoltsága, hiszen lényeges, hogy a hajók által szállított árut a lehető leggyorsabban és legkönnyebben tudják elvinni a kikötőből a szárazföldön.

kl254e.jpg

kl262e.jpg

kl263e.jpg

kl264e.jpg

kl275e.jpg

A legideálisabbak azok a tengeri kikötőhelyek, amelyek a nagy folyamok torkolatában, a szárazföld megfelelő mélységében fekszenek. A megfelelően mély folyamtorkolatok biztosítják a viharmentes védettséget. A váltakozó apály, dagály ezeken a helyeken csak kis mértékben érvényesülhet a folyam völgyének esése miatt- írta Vitéz Bornemisza Félix és dr. Bartos Dezső a Magyarország és a tengerhajózás című könyvében.

kl320e.jpg

kl405e.jpg

A folyami kikötőknél közvetlenül a folyó partján teszik lehetővé a kikötést, mint például a személyhajó-állomások és part menti rakodóhelyek. A nagyobb teherforgalom esetében pedig medencét alakítanak ki, melyet vagy a partba vágnak, vagy a folyó egy erre alkalmas mellékágát zárják le és alakítják át.  Jellegük szerint is fel lehet osztani őket, áthaladó és nem áthaladó kikötőkre. Ha a hajók végállomása és fordulópontja, akkor nem áthaladó, ha pedig csupán járatuk megállóhelye, akkor áthaladónak tekinthetők.

kl1536e.jpg

 

A képeslapok a Duna Múzeum gyűjteményének darabjai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr9512030163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása