Vásárhelyi Pál levele Széchenyi Istvánnak
2017. január 05. írta: Duna Múzeum

Vásárhelyi Pál levele Széchenyi Istvánnak

Múzeumunk gyűjteménye számos neves személyiség – vízügyesek, politikusok, írók, költők – aláírását őrzi.

VÁSÁRHELYI PÁL, az Al-Dunát majd Tiszát szabályozó kiváló reformkori mérnök Széchenyi Istvánnak írta ezt a levelét 1844 februárjában. Címzett ugyan nincsen, de a tartalomból egyértelműen kiderül, hogy neki fogalmazta sorait. A „Méltóságos Gróf úr” kérdésére közöl adatokat az al-dunai Orsovától a vodiczai malomig terjedő útszakasz költségeiről, szó van továbbá az út fenntartásának módjáról is.

9_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr2612098817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolafej 2017.01.12. 11:12:20

Csak egy apró észrevétel, Vásárhelyi Pál nem volt a Tisza szabályozója, mert már hónapokkal az első "kapavágás" előtt elhunyt, tehát a részletes tervek kidolgozásában és a kivitelezési munkálatokban nem vett részt. Igaz viszont, hogy a Tisza-szabályozás koncepcióját - munkatársaival együtt - ő dolgozta ki, s részt vett előzetes egyeztetésekben is. Az Al-Duna szabályozási munkáiban ugyanakkor alaposan benne volt a szükséges vízrajzi felmérésektől, a részletes tervek elkészítésén keresztül a kivitelezési feladatok irányításáig bezáróan. Tehát "az Al-Duna szabályozója" jelzős szerkezet áll, míg a Tisza szabályozójának csak részben lehet tekinteni...
süti beállítások módosítása