Piaci kofák és Széchenyi gróf levelezése
2017. március 09. írta: Duna Múzeum

Piaci kofák és Széchenyi gróf levelezése

Újraindult a Duna Múzeum webes keresője

Nem kell ahhoz muzeológusnak vagy régésznek lenni, hogy valaki szabadidejében érdeklődjön a történelem, vagy a helytörténet után. A Duna Múzeum webes keresője rengeteg, hétköznapi emberek által is érdeklődésre számot tartó kincset rejt. A múzeum számítógépes nyilvántartási rendszeréhez kapcsolódó internetes keresővel lehetőséget kínálunk arra, hogy a múzeum gyűjteményeiben – a nyilvános adatok között – közvetlenül keressenek a kutatók, egyetemi és főiskolai hallgatók vagy a vízügyi téma iránt érdeklődők. Az adatokhoz való hozzáférés megkönnyíti a kutatószolgálat használatát, a műtárgyak digitális kartonjain pedig a kutatók akár fel is vehetik a kapcsolatot az illetékes muzeológussal.

tavcsoves_vonalzo.jpg

A felhasználóbarát felületen egy iskolás is könnyen tájékozódhat, és a XIX. századi hajóharang, a milleneumi díszkorong, valamint a rengeteg hajó makett mellett a Duna 1726-os ábrázolása is megtalálható. A Duna Múzeum egyik legnagyszerűbb és legértékesebb dokumentáció-gyűjteménye az országban a harmadik legnagyobb ilyen gyűjtemény, mely a Széchenyi-iratok gyűjteményeként jelenik meg az online keresőben. Regényes körülmények között került az anyag múzeumhoz.

szechenyi_2.jpg

Az intézmény 1973-as alapításakor is felmerült, hogy a hazai vízszabályozások fejlődése milyen sokat köszönhet Széchenyi fáradhatatlan szervező munkájának, ám akkoriban úgy gondolták, hogy az emlékezéshez és kutatásokhoz bőven elegendő az iratmásolatok és fotó kópiák megőrzése is. A gyűjtemény ugrásszerű fejlesztésében jelentős, minőségi változást a soproni Storno-féle gyűjtemény 1978-as megvásárlása jelentette. A Duna Múzeumban őrzött dokumentumok jelentős része a „Gróf Széchenyi István hagyatékából” bélyegzőt viseli, de hogy pontosan hogyan került ekkora mennyiségű, eredeti dokumentum a Storno család birtokába, azt ma már nehéz lenne nyomon követni. Mindenesetre tény, hogy a nagycenki kastély 1945-ös feldúlása után és a krónikus papírhiány idején a gyűjtő Storno család rengeteg levelet a környékbeli piaci kofáktól és árusoktól vásárolt vissza, akik nemes egyszerűséggel a terményeiket, gyümölcsöt, zöldséget, halat csomagoltak az értékes grófi levelezésbe.

a_kep_jobb_oldalan_a_grof_szechenyi_istvan_altal_1827-ben_alapitott_nemzeti_casino_epulete_1.jpg

 vhi

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr9112325195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása