Rekordokat dönt a Duna alacsony vízállása!
2018. október 17. írta: Duna Múzeum

Rekordokat dönt a Duna alacsony vízállása!

Ismét látható az Ínség-szikla

A Duna rendkívül alacsony vízállása miatt bizonyára sokaknak feltűnt az a folyóból kiemelkedő zátony, amely most ismét előbukkant a Gellért-hegy lábánál, a meder szélétől öt méterre. Ez az Ínség-szikla, amely földtanilag a Gellért-hegy folytatása, és amely lassan elmélyülve nyúlik be a mederbe a folyás irányában. A Duna Múzeum kollégája a helyszínen járt, hogy megörökítse ezt a nem mindennapi jelenséget.

inseg_szikla1_small.jpg

Ínség-szikla 2018. október. (Fotó: Duna Múzeum)

Az Ínség-szikla, vagy más néven Ínség-kő, csak akkor figyelhető meg, ha a vízállás 95 cm-nél alacsonyabb. 2018. augusztus 22-én 61 cm volt a Duna vízállása Budapestnél. A kis zátony ezelőtt 2015 szeptemberében, azelőtt 2011-ben, előtte pedig 2003-ban bukkant ki a vízből. Az augusztus óta tartó csapadékhiány miatt a Duna magyarországi szakaszán ismét nagyon alacsony a vízállás. A hét elején az 1947-es, 51 cm-es értéknél is alacsonyabb volt a vízmérce állása. Nem csak Budapesten, hanem a folyó több szakaszán is megdőlt a valaha mért legkisebb vízszint.

 inseg_szikla2_small.jpg

Ínség-szikla 2018 október (Fotó: Duna Múzeum)

A szikla elnevezéséhez több legenda is kapcsolódik. Az 1961-es Népszava szerint a hajósok nevezték el, mert ha a víz idáig apadt, akkor nem lehetett hajózni, ami ínséges időszakot jelentett a hajós családok számára. Egy másik babona szerint, ha a szikla előbukkan a vízből, akkor a következő évben éhínség várható.

Az bizonyos, hogy az Ínség-szikla feltűnése most sem jelent sok jót, hiszen az országos csapadékhiány negatív hatással van az élővilágra és a gazdaságra is.

 

Tanai Anna

 

Forrás:

https://index.hu/belfold/2018/10/16/soha_ilyen_alacsony_nem_volt_a_duna_vizallasa

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kiderult-hogy-lathatjuk-e-meg-a-dunabol-elobukkano-koveket-es-az-inseg-sziklat-is/

https://dunaiszigetek.blogspot.com/2012/07/geologiai-megfigyelesek-az-inseg-konel.html

http://pestbuda.hu/cikk/20180815_a_gellerthegy_kistesoja_kilatszik_az_inseg_szikla_a_dunaban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr4814209823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2018.10.18. 10:49:25

Kedves Anna, Ez a 95 cm-es adat honnan származik? "Az Ínség-szikla, vagy más néven Ínség-kő, csak akkor figyelhető meg, ha a vízállás 95 cm-nél alacsonyabb."
süti beállítások módosítása