Vízen csillogó fények
2016. július 20. írta: Duna Múzeum

Vízen csillogó fények

Szebbnél-szebb csillárokkal és lámpákkal díszítik manapság az utasszállító hajókat, de vajon hogyan oldották ezt meg régen? Milyen lámpák fényei csillogtak a víztükrökön éjjelente, vagy akár az utazók kabinjaiban?

viharlampak.jpg

Viharlámpák

 

Azt fontos megvilágítani, hogy ahány hajó, annyi szokás tudhatjuk meg Dr. Laky József A lámpa históriája című könyvéből. Az, hogy melyik hajón milyen lámpa pislákolt a régmúltban és most is, a hajó jellege és felszereltsége határozza meg. Régen mással világítottak a kereskedelmi bárkákon, megint mással a csatahajók fedélzetén. Például a vitorlások konvoja szürkülettől kezdve elsősorban tatlámpáikkal jelezték a helyzetüket. Míg a kisebb hajókon csak egy, addig a zászlós hajókon három díszes tatlámpa is világított, melyek kovácsoltvas vagy rézveretűek voltak, barokk, rokokó stílusban készültek. A gömb vagy kehely formájú lámpák oldalfala átlátszó volt, melyet általában sodrott fonatú vagy sima díszített fémhálózat védett az ütődés és a vihar ellen. A fedélzet árbocán és kötélzetén hengeres vagy hasáb alakú, drótfonatos olajlámpák világítottak.

nagyfenyu_akkumlatoros_lampa.jpg

akkumlatoros_gatorlampa.jpg

Akkumlátoros gátőrlámpák

 

 A gőzhajók megjelenésével nem a széljárástól függött a hajók irányvonala, ezért olyan pozíciós lámpákra is szükség volt már, melyek a hajóorr és a haladás iránya szerinti hajóoldalak helyzetét is jelölték. Ezeken a rögzített lámpákon kívül használtak még jeladó és más mozgatható lámpákat is. A halászhajókon és a jachtokon szintén háromszínű olajlámpákat, úgynevezett Kónusz fényvetős hajólámpákat alkalmaztak, piros, fehér, zöld színekben.

hajozasi_navigacios_lampa.jpg

Hajózási navigációs lámpa

 

A villamosítást először a Columbus hajón használták, melyre Edison 1800 villamos izzót szereltetett fel. Ezzel szemben Magyarországon csak a 19. század 70-es éveitől közlekednek hajók lámpával sötétedés után. Azzal, hogy a hajózás fejlődött, szükségszerűvé vált a védő hullámfogó mólók megépítése. Nyugati oldalukon zöld, keleti oldalukon villogó piros, felettük pedig állandó fehér fény jelezte a hajósoknak a kikötés helyét. Ezek a fények villogókká és körvillogókká alakultak.

viharlampa.jpg

Viharlámpa

fabol_keszult_hajolampa.jpg

Fából készült hajólámpa

Múzeumunk gyűjteményében számos hajózásnál használatos lámpa található. Fellelhető nálunk többek között akkumlátoros gátőrlámpa, fából készült hajólámpa, hajózási navigációs lámpa, viharlámpa különböző anyagból és korokból.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmerce.blog.hu/api/trackback/id/tr748882236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása